Stem of koekje?

Stem of koekje?
De Emory University in Atlanta heeft een onderzoek gedaan waarbij ze bij 15 honden een fMRI scan van het brein hebben gemaakt. De honden kregen drie objecten te zien, een roze speelgoed-auto gevolgd door de eigenaar die de hond 10 seconden lang met stem beloonde, een blauw speelgoed-paard gevolgd door een stukje worst en een haarborstel waarbij niks gebeurde (ter controle).

Uit de resultaten kwam geen duidelijke winnaar. Sommige honden lieten echter een sterkere voorkeur zien voor of voer of stem. De onderzoekers hebben de honden vervolgens aan een tweede test onderworpen. De honden werden in een y-vormig doolhof. Bij de splitsing konden de honden aan de ene kant een bak met voer zien, aan de andere kant zat de eigenaar op een stoel met de rug naar de hond. Na een aantal testen werd gezien dat de honden die in het eerste onderzoek een sterkere voorkeur voor de eigenaar hadden, de eigenaar ook verkozen in het tweede experiment en de honden die een voorkeur voor voer hadden naar de voerbak gingen. Het grootste gedeelte van de honden had echter moeite met het kiezen tussen de twee.

De onderzoekers hebben geconcludeerd dat voor de meeste honden een stembeloning even belangrijk is als het geven van een voertje.

Het is tijdens het trainen en in de interactie met je hond belangrijk om je hond ook met je stem aan te moedigen en te belonen. Je stem heb je immers altijd bij je 🙂 .

Het originele artikel lezen? Download het hier.