Op vakantie in eigen land samen met je hond

Op vakantie in eigen land samen met je hond

Het is lente en het weer gaat hopelijk binnenkort ook meer richting aangename temperaturen. Dat betekent dat er ook weer allerlei lange weekenden en vakanties aankomen! Voor veel hondenbaasjes komt dan de vraag: “Neem ik mijn hond wel of niet mee op vakantie?” Hier hoef je gelukkig niet langer over na te denken, want zowel jij als je hond kunnen heerlijk genieten en tot rust komen bij Center Parcs.

Onze eigen ervaring met de honden op vakantie bij Center Parcs

Even lekker weg, tot rust komen en van elkaar genieten. Dat komt helemaal goed als je een huisje met je hond boekt bij Center Parcs. Wij hebben genoten van de vele natuurwandelingen rondom het park. De honden hebben heerlijk gerend, gezwommen en vele geurtjes ontdekt. Ook hebben wij onze honden meegenomen in het bootje op het grote meer op het park. Let wel goed op of je hond dit niet eng vindt, want dan doe je er niemand een plezier mee.

Bij het huisje lekker luieren in de tuin, aan het meertje of bij de kachel. De tuin was in ons geval niet omheind dus buiten zaten onze honden soms even aan een lange lijn die weer vastzat aan een pin in de grond. Wel goed op blijven letten dat je hond in orde is en niet verstrikt raakt of onzeker wordt. Wat je kunt doen om hierbij te helpen: geef een lekker kauwbot of een gevulde Kong terwijl je zelf gaat BBQ-en bijvoorbeeld. ‘s Morgens maakten de honden ons in bed wakker met een dikke smakkerd, omdat ze niet konden wachten op de volgende avonturen die ze die dag gingen beleven.

Neem voor in huis vertrouwde spulletjes van je hond mee zodat hij/zij zich gauw op zijn gemak en thuis voelt. Denk aan de eigen mand, bench, kussen, kleed, favoriete speeltjes, knuffels en een lekker kauwbot.

Waarom het zo leuk is om met je hond op vakantie te gaan

Niet alleen voor ons, maar ook voor onze honden is het goed om er even tussenuit te gaan. Een nieuwe omgeving verkennen, lekker lang wandelen en heerlijk tot rust komen. Of je nu meer van het strand houdt, of liever een heerlijke wandeling door het bos maakt, er is keus genoeg. 

Wijzelf vinden het altijd super gezellig om de honden mee te nemen. Vooral ’s avonds als ze gezellig naast de bank komen liggen. Ook is het een goede reden om een extra wandeling te maken en mooie gebieden te voet te verkennen. Iets wat je normaal gesproken misschien toch net iets minder snel doet. En… het scheelt natuurlijk dat je niet op zoek hoeft naar een honden-oppas. Ook als je met kinderen op vakantie gaat, is het heerlijk om er samen met de hond op uit te trekken. Er zijn tal van leuke activiteiten te bedenken om samen te doen. Hierover later wat meer tips. 

Ik ga op vakantie en neem mee…

Als je met je hond op vakantie gaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste spullen mee te nemen. Gelukkig heeft Center Parcs hier ook over nagedacht en ontvang je bij het boeken van een vakantie met je huisdier een supertof welkomstpakket van zooplus om er meteen een feest van te maken.

Verder kan het handig zijn om net als voor jezelf of voor je kinderen, ook voor je hond een paklijstje te maken. Om je een idee te geven vind je hieronder het lijstje dat Eva voor Matts heeft gemaakt. Elke vakantie zal weer een beetje anders zijn. Het is fijn om een standaardlijstje te hebben dat je eventueel kan aanvullen afhankelijk van het type vakantie en bestemming (heet, koud of nat).

Het kan ook heel handig zijn om de doggydating app te downloaden. Hier kun je heel gemakkelijk zien waar er in de buurt leuke wandelgebieden zijn voor je hond, waar je moet parkeren, of je hond daar wel of niet los mag lopen en ook wat voor soort natuur er te vinden is (zand, bos, hei of water bijvoorbeeld).

Vakantiepret 

Verstoppertje met het hele gezin

Loop je op een heerlijke losloopwandeling door de bossen en heb je zin in een superleuke activiteit met je hond? Speel samen verstoppertje en laat je hond jou weer opspeuren! Hoe? Laat iemand van het gezin de hond vasthouden en laat iemand anders van het gezin zich verderop verstoppen (in het begin om te oefenen nog héél dichtbij achter een boom of een bosje). 

Laat jouw hond voordat je wegrent zijn favoriete lekkers in je hand ruiken of laat enthousiast zijn favoriete speeltje zien en neem deze mee. Verstop je achter een dichtsbijzijnde boom of een bosje. De ander laat de hond los: wedden dat hij/zij je al snel vindt?! Als dit goed gaat kun je je steeds ietsje verder en moeilijker verstoppen. Let op; dit is super vermoeiend voor je hond, dus doe dit maximaal 3 keer achter elkaar.

Voertjes zoeken!

Intensief voertjes zoeken in hoog gras, bladeren of bosjes is een van de meest favoriete bezigheden van honden, omdat ze heel graag met hun fantastische neus werken. Ze vinden die voertjes, die jij in het hoge gras hebt gestrooid, namelijk niet met hun ogen maar d.m.v. hun sublieme reukvermogen. Dat ‘snuffelwerk’ daagt hen mentaal uit, geeft zeer veel plezier en voldoening en het snuffelen werkt ook nog eens stressverlagend. 

Probeer het maar eens uit met voerbeloningen die je hond echt heel lekker vindt! Neem ze mee op de wandeling, kies een leuke plek, roep je hond bij je en strooi een handje van het voer in de begroeiing of hoog gras. Snuffelplezier gegarandeerd!

Ren je rot!

Altijd al gewild dat je hond meteen komt als je roept? Daar is veel oefening voor nodig, maar een hele toffe oefening om je hond te leren dat naar jou toe komen geweldig leuk is volgt hier: Kies een moment dat je hond naar je op kijkt. Precies op dat moment roep je je hond zo vrolijk en enthousiast mogelijk en tegelijkertijd ren je zo hard als je kunt van je hond weg!

Klinkt een beetje gek, maar grote kans dat je hond enthousiast op je af komt. De meeste honden vinden het namelijk vreselijk leuk om achter iets aan te rennen dat van hen weg beweegt. Daarnaast willen ze natuurlijk dichtbij je blijven. Dubbel zo leuk dus! Heeft je hond je ingehaald en sta jij uit te puffen? Vergeet hem dan niet uitvoerig te belonen met iets heel lekkers of een favoriet speeltje.

Bosparcours

Heb jij een grote of kleine atleet als hond? Kijk dan eens met andere ogen naar het bos of andere mogelijkheden op je wandeling. Zie je ergens een omgevallen boom of grote stevige stenen? Laat je hond er overheen of op springen, onderdoor klauteren of slalom er samen omheen en beloon hem/haar hiervoor. Dwing je hond nooit om dit te doen! Vraag het met een handgebaar of lok met een voertje voor de neus. Op deze manier samenwerken versterkt je band en geeft gezamenlijk plezier.

Ook helemaal zin in vakantie gekregen? Boek dan nu je vakantie naar Center Parcs via deze link. Je ontvangt dan een supergaaf welkomstpakket bij aankomst én je hoeft geen huisdiertoeslag te betalen.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Zooplus en Center Parcs